Att montera ett partytält

10.03.2023

Bilder ger dina blogginlägg en extra touch som lockar besökare att läsa dem. Den första bilden i blogginlägget visas automatiskt som miniatyr för blogginlägget. Därför kan rätt vald bild öka intresset för din artikel.

Att montera ett partytält kan vara väldigt enkelt. Men det kan också vara väldigt svårt. Och allt hänger egentligen på hur många man är…och givetvis om man läser anvisningarna ordentligt.

Jag har försökt att göra om de anvisningar som följer med tältet till en mer beskrivande anvisning eftersom de som följer med i huvudsak innehåller bilder, och inte alltid de mest lättolkade sådana Tyvärr krävs det ganska mycket erfarenhet att få den perfekta beskrivningen, så de justeras ett par gånger per år Men så småningom skall de bli perfekta!

Olika tält är olika lätta att montera. Det som är 3×6 meter tar ca 1,5 h att resa för en person som är van och vet hur delarna skall sitta. Om man är ovan, så skulle jag säga att det tar ca 2h för två personer (för att vara på den säkra sidan).
När man kommer upp i storlek, så gör det väldigt stor skillnad på tiden. 5×8 tar ca 1,5h för 2 pers som har erfarenhet av att resa det. Men man får inte ha bråttom!! Om man har det är risken mycket större att tältet går sönder. Som kund ser vi därför att man skall vara minst 3 personer för att montera det just för att undvika att det går sönder.

När man så kommer upp på tält som har en bredd på 8 meter händer det saker! För det första MÅSTE man vara fler, hur många beror på hur långt tältet är. Räkna med att det skall vara minst en person per sektion (2 m) plus en person till när man monterar benen. Annars är nämligen risken väldigt stor för personskador eller skador på tältet. Rören i takramen klarar inte den vikten som blir om man lyfter med för stort avstånd mellan "stödpunkter" (de som lyfter taket). Därför skall man kunna lyfta hela långsidan samtidigt, utan att ramen böjs.

Om det blåser måste man vara noga med att tänka på vilket håll det blåser åt så att inte taket blir som ett segel när man reser det ifall man börjar att resa sidan mot vinden. Tänk också på att förankra tältet så att det inte blåser bort ifall vinden tar tag i det.

Detta är bara några enkla grunder som man kan applicera på de flesta partytält.